keskiviikko 21. elokuuta 2013

Alkoholi

Nyt on ollut kovasti tapetilla alkoholi lain uudistukset, jotka mielestäni ovat ihan hanurista, vaikka en itse olekkaan mikään alkoholin suur kuluttaja vaan enemmänkin semmoinen että silloin tällöin saatan kaupasta ostaa sen lonkeron ja nautiskella sitä illan aikana katsoessa esim. leffaa. Baareissakin käyn harvoin yleensä enemmänkin tanssimassa ja siinä sivussa otan ne pari drinksua.

Suomeen tuli lainmuutus tuossa jokunen vuosi sitten että kaupat saa myydä klo 0900-2100 välisenä aikana alkoholia. No käytäntö on mielestäni ihan ok. Mutta nyt ministeriössä ollaan kaavailemassa että alkoholia saisi kaupoissa myydä vain klo 1800 asti. No mielestäni ei se millään tavalla vaikuta alkoholismiin, koska eiköhän nuo juopot hae joka tapauksessa heti aamutuimaan koko päivän lastin? No työssä käyville "normaalikuluttajille" tämä on huonompi homma jos on pitkiä työpäiviä, ei välttämättä kerkiä hakemaan niitä muutamia sauna oluita sieltä kaupasta. Elikkä tässä vaiheessa saataisiin kitkettyä juomista vain sieltä normikuluttajien ja vähäiskuluttajien suunnalta, eikä sieltä mistä sitä pitäisi saada vähennettyä. Sitten oli myös uutisissa juttua siitä että vain kakkosta ruoka kaupoista, mitässe sitten hyödyttää? Ihmiset jotka sitä kaljaa haluaa niin menee sinne alkoon ja samalla saattaa sitten tulla ostettua väkevempiäkin juomia kun kerta sinne asti on menty. Ja vaikka kaupoissa loppuisi myynti jo klo1800 niin eiköhän ne tosi juopot saa sitä viinaa hankittua sitten "pimeiltämarkkinoilta" esim. tuttujen viron tuliaisista, kotitekoisista. Ainut hyvä juttu uudessa lainsäädännössä olisi ettei pyhäpäivinä myytäisi mutta loppujen lopuksi eisekään mitään hyödytä.

Suomen alkoholi verotus on todella korkealla tasolla, miksi ostaa suomesta alkoholia kohtuuttomilla hinnoilla, kun virosta saa tuotua pilkkahintaan? Kun suomessa taas nostetaan alkoholiveroa, niin taas yhä useammat suomalaiset hakevat alkoholinsa virosta, ja silloin ne suomalaisten "kaikki eurot" menevät viron kassaan.

Jos suomessa olisi esimerkiksi vain keskimäärin euron korkeampi verotus, kuka silloin lähtisi asioikseen virosta hakemaan alkoholia jos siellä (en käytä oikeita hintoja) maksaisi kalja lava 10e ja täällä 11e ? Silloin suomen talouskin voisi kohota parempaan suuntaan, koska suomalaiset ostaisivat alkoholinsa suomesta ja näin ollen suomalaisten "kaikki eurot" tulisivat suomelle, itse epäilen että ei suomalaisten juontia saada kitkettyä kovilla veroilla ja ja rajoitetuilla myynti oikeuksilla, viinan haku muuttuu vain muualle ja pimeille markkinoille, toden näköisesti yhä useammat pistää omat kotiviinit tulemaan.

R<3 elliomena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti